Ketjap: glutenvrij of niet?

Op de site van de Nederlandse Coeliakievereniging (NCV) stond de vraag: ketjap: glutenvrij of niet? Ik hoop van wel! Mijn dietiste zei dat de tarwe die in ketjap of sojasaus zit op zo’n manier verwerkt wordt dat dit niet schadelijk is voor mijn darmen. Dus ik sprong een gat in de lucht, want sushi wordt toch echt een stuk lekkerder met sojasaus. Wel zei ze dat ik moest oppassen dat ik niet teveel van dit soort producten, waar dus een beetje gluten in kunnen zitten, zou gebruiken.

Nu twijfelt de NCV dus aan de juistheid van het “glutenvrij” etiket voor ketjap en sojasauzen. Er blijkt dat bij fabrikanten ‘een analysemethode is gebruikt waarmee alleen maar intacte eiwitten opgespoord kunnen worden. Bij ketjap gaat het nu juist om afgebroken eiwitten.’ De NCV gaat nu een aantal van deze sauzen laten onderzoeken met een goede methode (een zgn competitieve ELISA test).

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik de laatste maanden geen last heb gehad van het gebruik van ketjap of sojasaus. Al aarzel ik zelf ook elke keer als ik sojasaus eet. Er staat tenslotte toch vaak op het flesje dat er tarwe in zit. Hopelijk zijn de resultaten snel bekend.

Advertentie

7 Reacties

 1. […] keer per week. Bij Yamazato serveerde ze mij geen gerechten waar sojasaus in verwerkt is. Dus de discussie of ik nu wel of geen sojasaus mag, is voor mij nog niet gesloten. No Comments Leave a […]

 2. Ik heb Coeliakie en ben ook op zoek gegaan naar een ketjap die geen tarwe bevat en die is er.
  Ben zelf helemaal gek op japans maar zonder de ketjap is het minder, bij de AH zijn er 2 soorten zonder tarwe dat is de Improba en de Djawa en zijn gewoon prima.
  Nou moet ik zeggen als ik bij de japanner heb gegeten eigenlijk nooit buikpijn heb, je eet er vers en gezond niet voor niets zijn Japanse mensen erg slank.

 3. Weet iemand of er in Asia Ketjap Manis van Aldi gluten zitten?

 4. Nog een aanvulling op mijn vorige berichtje:
  Ingrediënten: melasse, plantaardig eiwithydrolysaat, bevat het allergeen soja.

 5. bij de lidl hebben ze glutenvrije sojasaus. Zoiezo heel veel glutenvrije produkten daar! fijn!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: