Broodbakmachine

Broodbakmachine

Na mij een beetje te hebben verdiept in broodbakmachines en een paar mensen te hebben gesproken, had ik besloten dat het een Panasonic SD-255 moest worden. (tegenwoordig de Panasonic SD-2501WXE) Deze is wel duur in vergelijking tot andere broodbakmachines, maar hij heeft dan ook een heel groot voordeel: een glutenvrij bakprogramma. Al een aantal keer op het punt gestaan om hem te kopen, maar helaas was hij telkens uitverkocht. Toen wij vandaag in Bussum liepen en hem zagen staan, hebben wij hem dus maar gelijk mee genomen. Nu afwachten of hij in het echt ook zo goed werkt, als op papier. Mijn eerste brood zit nu in de machine en is over 2 uur klaar, dus ik ben benieuwd.

Advertentie

67 Reacties

 1. […] glutenvrij, glutenvrij brood, panasonic SD-255 Twee uur duurt het glutenvrije bakprogramma op de Panasonic SD-255. Voor mijn eerste brood heb ik gebruik gemaakt van een pak bruin broodmix van Bioculinair. Eerst […]

  • Vraag waarom is het glutenvrij brood zo droog?
   Is het bij jullie luchtig en zacht? Help

   • rose gebruik nou maar een eetlepel creme fraiche en een flinke eetlepel carbonell olijf olie en het brood komt er luchtig en mals uit echt een aanrader.

   • oh ja rose ik heb meergranen broodmix met lijnzaad glutenvrij van consenza gebruikt ik heb het bij de jumbo gekocht of albert heijn succes.

   • Voeg 1 eetlepel finax toe

   • ik gebruik altijd rimboe meel (380 gram) van lepoole met droge gist 12gram 360ml.water +_24minuten rijzen op 50 graden en dan 1.25uur op 185 graden bakken prachtig brood

   • ben nog vergeten te vermelden een eetlepel olijf olie erbij en een beetje zout

 2. vorige week het zelfde apparaat gekocht. het valt mij echter op dat bepaalde functies bij het glutenvrije programma niet werken (toevoegen krenten etc en timer). Klopt dat of doe ik wat verkeerd?

  • ik heb vanochtend ook een brood gebakken en daar heb ik een eetlepel creme fraiche en een flinke eetlepel olijf olie carbonell bij gedaan toen twee uur op het glutenvrije programma gebakken en hoera ik kreeg een heerlijk bruin brood dat voortreffelijk smaakte en een goeie structuur had mijn familie die er bij was waren sprakeloos van verbazing omdat bij mij het brood bakken nooit lukte maar met de panasonic 255 gaat het voortreffelijk een heel goed recept dat ik van sandrine heb gekregen bedankt hier voor!

   • Ga het meteen uit proberen,bedankt voor de tips..

   • Hoi
    Ik las dit op de site heb een inventum gekregen voor het bakken van glutenvrij brood.Hoeveel gram maak jij het 600 of 800 gr.?
    Heb een gebakken was kletsnat.
    Groetjes en alvast bedankt.
    Renate Kok

   • Hoi J v der most ik heb ee gewone broodbak machine en bak daar ook glutenvrij brood in…hoop dat het lukt..heb jij daar ook verstand van? gr Denise

 3. Beste Gerrit,

  Daar was ik ook achtergekomen, dus je doet niks verkeerds. Als je het “glutenfree” programma gebruikt kan je helaas geen gebruik maken van deze functies. Nu heb ik vorig weekend brood met Twello-meel gebakken, waarop vermeld stond dat ik bij dit meel gebruik moest maken van het “French” bakprogramma. Eigenwijs als ik ben dacht ik: ik gebruik gewoon het glutenvrije programma, want waarom heb ik het anders. Maar dit brood kwam er niet lekker uit. Niet gaar en heel klef. Gelijk hetzelfde brood gebakken op het “French” programma en dat werkte prima. Hierbij is het volgens mij wel mogelijk om rozijnen, etc. toe te voegen. Althans dat hoop ik dan, want ik heb het nog niet geprobeerd. Houd mij alsjeblieft op de hoogte van jouw bevindingen van het apparaat en als je nog goede tips hebt.

  Groetjes,
  Nicole

 4. Hoe bevalt de SD-255 machine? Kan je hem ook vergelijken met een andere machine; is deze daadwerkelijk beter? Ik wil de SD-255 graag kopen, want die ik nu heb maakt echt geen lekker brood (het is een ‘gewone’ goedkope :)). Maar ik wil voor deze prijs wel zeker weten of het brood lekker is!?

  Groetjes DaantjeK

 5. Hi Daantje,

  Ik kan de Panasonic SD-255 zelf niet met andere broodbakmachines vergelijken. Wel ben ik zelf ook nog aan het experimenteren met deze machine. Ik heb ontdekt dat sommige meelsoorten beter op een ander programma gebakken kunnen worden, dan op het glutenvrije programma. Ik zal in de komende weken mijn ervaringen op deze site zetten. Maar in elk geval heb ik al lekker brood gegeten uit deze broodbakmachine en mijn vriend (die wel gluten mag eten) vindt het brood ook erg lekker ;-). Ik hoop dat je hier wat aan hebt en houd me op de hoogte van je keuze.

  Groetjes,
  Nicole

 6. Ik stond net in de winkel voor dezelfde broodbmachine en ik vroeg me af of zo’n speciaal glutenprogramma nodig is om brood te bakken (De machine is nogal wat duurder dan de rest…)
  Nu met zoeken op internet kom ik je blog tegen. Errug leuk en handig want bij m’n vrouw en 2 van m’n dochters is net coeliakie geconstateerd en m’n vrouw houdt ook veel van eten…
  Dus conctreet: Lukt het ook met een broodbakmachine van 45 euro of heeft de Panasonic toch wel voordelen?

  Groetes,

  GJ

  • Hoi,

   Wij hebben een “goedkope” broodmachine van het merk Primo en in het begin lukte het ook helemaal niet om ermee glutenvrij te bakken. Intussen heb ik wat geëxperimenteerd en met deze trukjes lukt het nu wel:
   – gebruik droge gist ipv verse
   – doe nooit de gist rechtstreeks in de machine, maar los de gist altijd eerst op in een half kopje warm water (30 à 40°, dat is zo’n 30sec in de microgolf) samen met een eetlepel suiker, goed laten oplossen en dan voor 15min in de oven zetten op 50°.
   Effect: hierdoor activeer je de gist (je ziet letterlijk de oplossing groeien)
   Dit mengsel doe je dan bij de bloem in het kuiltje zoals bij het bakken van een normaal brood
   – gebruik Xanthan Gum, guargum, of andere “bindmiddelen” van dat type (te vinden in de biowinkel)
   – laat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn
   – de melk & het water dat je erbij doet moet minstens warm-lauw zijn, nooit koud.

   Verder volg ik gewoon de instructies voor een normaal brood.

   Een super-duur toestel is dus niet nodig volgens ons.

   Groetjes,

  • Ik heb een oude Panasonic: geweldig voor speltbrood. Hij is erg oud en veegt het meel niet meer zo goed mee. Sinds kort eet ik glutenvrij. Dit deeg kan mijn oude machine niet goed de baas.
   Voor de vakanties heb ik een kleinere goedkope Inventum BM 60 met glutenvrij programma. Die machine doet het best aardig.

 7. Beste Gert-Jan,

  Ik heb zelf gelijk de Panasonic SD-255 gekocht, omdat ik van andere had gehoord dat zij bij goedkopere machines altijd het probleem hadden dat het brood er niet uitkwam, maar aan de vorm bleef plakken. Het is waar dat alle broden bij mij altijd mooi uit de vorm komen. Ik vind ze niet allemaal even lekker, maar smaken verschillen nu eenmaal en je moet in het begin heel wat uitproberen. Maar met drie gezinsleden gaat dat bij jullie vast sneller, dan bij mij. Ik doe namelijk vaak een week met een brood. Ook is het zo, dat er zoveel verschillende meelsoorten zijn en dat elke meelsoort weer een ander programma vraagt en daar kom je bijna alleen achter daar met je broodbakmachine te experimenteren. Dus op je vraag of het ook met een broodbakmachine van 45 euro lukt, als je de juiste combinatie meel en programma kan vinden, dan lukt het vast. Helaas geven maar weinig meelfabrikanten aan op wat voor programma hun broden in de broodbakmachine moeten worden gebakken. Uit ervaring weet ik dat als het er wel opstaat, dat je dan ook bij de Panasonic dit advies moet volgen en anders lukt het bijna altijd met het glutenvrije programma. En het grote voordeel: de broden komen altijd mooi uit de vorm. Wel mis ik een kijkvenster, als je brood in de oven bakt is het altijd zo leuk om het te zien rijzen etc. Wellicht dat Panasonic daar bij een volgend model aan kan denken.
  Ik hoop dat je wat aan mijn reactie hebt. Ongeacht de keuze hoop ik dat je je eerste bevindingen met ons wilt delen, misschien in de vorm van een artikel op deze blog?

  Glutenvrije groet,

  Nicole

  • Nicole,

   Help !

   Zo trots op mn nieuwe brood bak machine…
   zo wil mijn brood niet rijzen ;-(…wat doe ik niet goed??
   Wil jij mij alsjeblieft helpen?

   Ik doe in de broodbak machine:
   – Gist 7 gr
   – Pak Bioculinair 500 gr
   – Melk warme 430 ml

   Programma GLUTEN VRIJ met dark crust (wellicht moet ik dark crust laten vervallen?)

   Spatel in de broodmachine gebruik ik met met tanden.
   Nou zat de spatel wel in mn brood..(???) .mi klopt dit niet…wellicht had ik dus in mn eerste keer de spatel niet goed vastzitten????

   Ik hoor graag van je.

   alvast enorm bedankt.

   Gr
   Brenda
   PS het brood smaakt ondanks het niet rijzen wel lekker 😉

   • Hi Brenda,

    Ik heb het ook een keer gehad met Bioculinair. Mijn melk was toen erg warm en ik had mijn brood er heel snel uitgehaald, mijn brood was wel gerezen, maar daarna helemaal ingezakt en niet helemaal gaar. Ik heb het toegeschreven aan domme pech en vond het broodje best lekker.

    Dat je spatel in het brood blijft zitten, klopt. Dat gebeurt af en toe. Wat ik nu wel vaak doe is het geheel (meel, gist en water/melk) van tevoren even omroeren. Ik doe ook eerst het meel, dan de gist en dan het vocht in de machine. Misschien dat de volgorde ook uitmaakt??? Ik ben nog steeds aan het experimenteren.

    Ik hoor wel van je hoe je tweede brood is geworden.

    Groetjes,

    Nicole

 8. Beste mensen,
  Bij glutenvrij is de piep vervallen. Leer je machine kennen noteer de tijd dat het deeg al een tijdje heeft gedraaid maar nog niet klaar is. Zet de kookwekker en voeg de vulling toe. Schrap voorzichtig de wand vrij.

  Noteer ook de tijd waarna de machine niet meer roert.
  Nu kun je het roerijzertje eruit halen. Glibberig? Neem een reepje van een schuurlapje. Spatel het gat even dicht.

 9. Beste Anneke,

  Ik heb je bericht een aantal keer gelezen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet geheel begrijp. Kan je jezelf iets verduidelijken. Wat bedoel je met ‘bij glutenvrij is de piep vervallen’? Ik doe mijn meel in de machine, doe indien nodig gist erbij en water/melk en zet vervolgens mijn machine aan. Na 2 uur bakken op het glutenvrije programma heb ik een mooi gerezen brood.

  Ik hoor wel van je wat je bedoelt.

  Groet,
  Nicole

 10. Beste Nicole,
  Sommige BBM geven een seintje waarna vulling: noten, rozijnen etc. kan worden toegevoegd aan het deeg.
  Bij het voor GV meest geschikte programma= het kortste is dit seintje(piep) meestal vervallen.
  Dus wil je rozijnen/suikerbrood o.i.d. maken voeg dan na een tijdje roeren de vulling toe. Zelf doe ik het bij de Panasonic 42 minuten na start.
  Groet,

  Anneke

 11. Hallo allen,

  Ik heb ondertussen 3 verschillende broodbakmachines versleten (ze gaan allemaal 1-1,5 jaar mee met 1 brood per dag maken), en eigenlijk deden ze het allemaal even goed. Ik gebruik Schar broodbakmix, altijd met het langste normale programma, en dat werkt perfect tot de machine versleten is. Dat was een Inventum, een nieuwere betere Inventum (maakte niks uit), en een 35 euro Duits ding van de Media Markt die ik mogelijk NOG prettiger vond en net zo lang mee ging. Ik moet er nu straks eentje weer kopen (net weer versleten), maar ik denk zomaar dat ik NIET voor de glutenvrije bakmachine ga als ik het zo lees…

  Groeten, Bas.

 12. Beste Nicole,
  Ik heb net de Panasonic gekocht. Heb een vraag: heb zojuist een brood van bioculinair bruin broodmeel gebakken. Heb alles exact gedaan zoals op het pak Bioculinair staat, daarna de machine aangezet, programma ‘glutenvrij’en ‘dark crust’. Toch is dit brood niet goed gerezen, en belangrijker nog: het valt echt uit elkaar!
  Heb jij enig idee wat ik fout doe?

  Groet, Daphne

 13. Erg handig! Eindelijk een beetje (glutenvrij) inzicht in de hele brede keuze broodbakmachines.

  Ik ga al waarschinjnlijk deze kopen 🙂

 14. ik heb ook de panasonic machine ,heb het lekkerste brood met broodbakmix van schar.
  echt heel lekker

  • Lieve mensen ik bak al heel lang met de panasonic maschine het gaat heel goed .eerst water erin dan zout en suiker dan boter dan het meel dat uit Twello komt ,dan gist en Fibrex erin ik zet het door elkaar zodat de gist en fibrex er onder zitten zet hem aan op de basic stand tijd is dan 4 uur bakken.

   als ik er een krentebrood van maak gooi ik de krenten in het bakje bovenin. Het bakje gaat naar een bepaalde tijd automatisch open en de krenten komen bij het deeg. succes,

 15. Beste Henk, tot nu toe bakte ik op glutenvrij programma maar je suggestie voor krentebrood ziet er goed uit, mn dat je dan bakje kan gebruiken en krenten automatisch inkomen.
  Kan je me misschien het exacte recept posten met de hoeveelheden en type meel; in de winkel in breda hebben ze vele typen uit Twello. En de instellingen (heb ook Panasonic SD 255). Wat is fibrex? heb ik nog nooit gebruikt…!

  Dank Geert

 16. geachte heer /mevrouw ik will graag weten wat kost bij jullie de brood bak machine merk panasonic sd-255 wilt u me a.u.b weten .

 17. Hallo broodbakkers…

  Hebben jullie ook ervaring met melk, eivrij en glutenvrij brood bakken in de broodbakmachine?

  Groetjes

 18. Beste Niccky

  Natuurlijk is de grote vraag of jij 2 jaar later nog een tevreden gebruiker van deze broodbakmachine bent?!

 19. Hallo Nicole,

  Wij hebben de broodbakmachine ook gekocht voor onze dochter Karlijn, welke recent de diagnose coeliakie heeft gekregen. Ik heb al verschillende broden gebakken, echter we zijn er achter gekomen dat het gesneden brood niet in te vriezen is. Als het gebakken is , is het smakkelijk brood (vind ik zelfs). Maar na het invriezen en ontdooien is het plots heel grofmazig en sponzig geworden. Eet jij het altijd vers, of zijn er trucjes het toch goed in te vriezen ?

  Dank je en groet,

  Sander

  • 3 gram Fibrehusk toevoegen dat opgelost is in het water en dan is het brood ook lekker als het ingevroren is geweest en nog lekkerder als het vers is. Is te koop bij de Jumbo of de gezondheidswinkel.

 20. Hoi wij zijn ook in het bezit van een Panasonic 257 hier een tip 600gr bloem 2 klein lepeltjes gist 2 grote lepeltjes vetstoffen 350ml water 2 klein lepeltjes zout bak op 4 uur tijd onder vetstoffen verstaan we boter olijfolie enz

  • Om je brood in de diepvriezer te steken moet je het brood nog lauw snijden en dan direct invriezen komt er dan lekker vers uit probeer het maar smakelijk

 21. hoi , ik heb drie weken terug een kenwood gekocht, en die werkt prima, maar mijn recept werkte ook bij mijn oude inventum. voor een brood van een kilo:
  1 theelepel vlozaad,400 ml heet water(kraan)3.5 eetlepel olijfolie, 450 gram glutafin bruine bakmix(ik gebruik die met toegevoegde vezels). 3.5 th lepel gist 1th l. zout. 1th,l suiker 2th.l. citroensap.
  eerst vlozaad 10 min weken in water, daarna alle
  andere ingredienten erbij,op de glutenvrije stand.
  heel luchtig brood, na afkoelen paar uur in plastic zak ,dan is het makkelijk te snijden en per snee in te vriezen, ik ga alleen nog proberen mijn garde in te smeren met olijf olie, misschien blijft hij dan niet in het brood zitten.succes

 22. Hoi Niccky,

  Ik heb gisteren van mijn moeder een broodbak machine gekregen, de nieuwere versie van die waar je blog over gaat en er zit een raampje in! Helaas zag ik ook net door het raampje dat mijn eerste brood nog helemaal niet op een brood lijkt! Weet jij of iemand een recept wat wel werkt?

 23. is er ook een glutenvrij kookboek?

 24. Ik bak mijn glutenvrije brood in de oven. Dat doe ik altijd op de volgende manier:
  Meng 500g Schar dunkel broodmix in een beslagkom met 100g amaranthvlokken en 50g gebroken lijnzaad. Voeg naar smaak 100g walnoten of 75g pompoenpitten of zonnebloempitten toe.
  Los in een ander kommetje een theelepel witte basterdsuiker op met 100ml warm water en breek 21g verse gist in kleine brokjes en doe deze erbij nadat de suiker is opgelost (roeren met een vork).
  Voeg aan het meelmengsel 2 afgestreken theelepels zout en 3 eetlepels olijfolie toe en 600ml water en mix het grondig door elkaar.
  Voeg het gistmengsel pas toe als er miniscule belletjes op het gistmengsel verschijnen.
  Nog even goed doormengen en dan is het deeg klaar. Doe het in een ingevette cakevorm of leg het op een bakblike met bakpapier en zet het 30-45 minuten in een voorverwarmde oven op 50 graden. Verhoog daarna de tempertatuur tot 200 graden en bak 70 minuten. De deur van de oven tussendoor liever niet openen.
  Dit recept is het resultaat van een jaar lang proberen en verfijnen. Door het brood op het bakblik te bakken en een ei toe te voegen aan het deeg bereik je een nog luchtiger resultaat. De smaak is enorm veel beter dan supermarktbrood, maar wordt wel minder in de loop van de week. Als je de mogelijkheid hebt zou ik dus een deel invriezen.

  Nog een tip voor als je een keer niet aan bakken toekomt: supermarktbrood koop je het best bij Coop supermarkten van het merk Consenza of de kaiserbolletjes van ds4you. Die bolletjes zijn echt ongeëvenaard! perfecte structuur en smaak

  Succes!

 25. Vraagje: denken jullie verschil te zien tussen verse (“natte”) gist en droge gist?
  Grtjs,
  jo

  • verse gist zijn eigenlijk levende cellen.
   dus minder lang te bewaren dan droge gist.
   wel is het zo dat verse gist beter werkt.
   koop het bij een broodbakker die nog zelf zijn brood bankt.
   succes emmy

 26. Hallo allemaal,
  IK heb een broodbakmachine van AFK ik heb gistren een glutenvrij brood gebakken, maar helaas het brood zakte in, wie heeft een glutenvrij en melkvrij recept voor een AFK broodbakmachine.
  Ik heb alles gedaan volgens het boekje maar helaas.

 27. Heb net de panasonic gekocht> Heb eerst nakmixen van schar gebruikt, deze kwamen allemaal goed uit de bbm. Nu meel van tweel (boerenbruin en rimboe) en het brood rijst niet en is ongaar, of het rijst wel maar zakt in en is nog steeds ongaar. De gebruikswijzer van de panasonic helpt ook niet echt. Ik heb de recepten van glutenvrijbakken.come2me gebruikt, die bij de mevrouw altijd werken. Wie weet wat ik fout doe en kan me helpen?

 28. correctie bakmixen van Schar. En meel van Twello

  • Ik vermoed dat de baktijd van het standaard glutenvrije programma iets te kort is. Een kleiner brood is als het goed is sneller gaar, gebruik eens wat minder mix en kijk of het dan wel goed gaar wordt. Laat je bij je volgende poging even weten wat je veranderd hebt en wat het resultaat was ?

   • ik heb er weer een brood gebakken maar in de machine rijst hij mooi.
    als het klaar is dan is hij in het midden helemaal ingezakt.
    en dat moet mijn arme man eten .gr emmy

  • hoi sandra
   mag ik je vragen wat de site van twello is.
   ik probeer steeds brood in de machine te bakken .
   dat meel haal ik bij de makro maar het ploft steeds in elkaar.
   groetjes emmy

 29. Hallo en bedankt allemaal voor je tips. Bij mijn Panasonic SD-ZB25OZ BXZ bakmachine is er een apart vakje waar je de gist in moet doen. Het wordt enkele minuten naar het mixen toegevoegd. De gist, de vocht en mix waren allemaal niet goed door geroerd en de “brood” was meer en abstract kunst werk zo hard als steen. Ik heb kunnen genieten van het brood maar niet van het eet ervaring, wel door het uitgebreid te fotograferen uit ongeloof. Ik had toen eerst de mix dan de water toe gevoegd in het bakje en de gist in de apart vakje van het machine. De recept van de machine was anders dan die op de verpakking van Schar. Ik heb die van de machine gebruikt, erg fout. Ik heb een mix van Schar bruin gebruikt. Zonder meer het brood was totaal mislukt en ik heb het weg moeten gooien met veel schuldgevoel.
  De tweede keer heb ik de aanwijzing op verpakking van de zelfde Schaar brot-mix dunkel geprobeerd en dat ging beter. Ze geven de maten aan in grams maar mijn wegschaal is niet precies genoeg. Ik heb 500 gr mix, 1/2 eetlepel olie, 4 theelepels droge gist, 630 ml water, 1 theelepel zout. Ik heb 1 theelepel rietsuiker toegevoegd. Ik had de vocht dan de mix in het bakje gedaan. Het was beter maar niet goed gerezen, de gist was weer niet goed doorgeroerd. Het was wel eetbaar. Ik ga proberen het gist direct bij de mix bij te doen de volgende keer en alles licht door te roeren vooraf.
  Ik denk dat de clue is veel proberen en alles noteren. Top chefs zeggen dat bakken scheikunde is, daar lijkt het inderdaad op of een kunst zoals het geval was bij mijn eertste brood.
  Ik ben benieuwd of iemand een recept met ei heeft geprobeerd.
  Ik geef het nog niet op!

 30. Ik heb zelf ook coeliakie… we hebben een panasonic broodbakmachine… Glutafin Broodmix voor bruin brood (wel licht van kleur) eerst water, dan zout, zonnebloemolie, 375 gr glutafin en 6 gr. gist. Na 15 minuten is alles gemixt en haal ik het ‘mesje’ eruit. Hij gaat vanzelf rijzen en afbakken. Na 2 uur is het broodje klaar. Smaakt prima. Hij is niet super droog… merk wel dat gebakken brood uit de vriezer wat droger is…. maar dat hoort erbij… 🙂

 31. Vraag aan de moderator: gezondmetpit.nl heeft hennepmeel in het assortiment. Superlekker, niet duur en… glutenvrij! Ik stuur je graag een of twee pakken meel toe, dan kun je het proberen en er eventueel een blog aan wijden (of gezondmetpit schrijft een post voor je). Lijkt het je wat? Reageer even per mail.
  groet, Peter Post

 32. Hoi hoi, ik heb vorige week een broodbakmachine gekocht van Moulinex met glutenvrij bakprogramma. Nu heb ik dus het recept nauwkeurig aangehouden en netjes afgewogen maar mijn mix werd totaal niet goed gemengd. Dit heb ik uiteindelijk zelf nog gedaan. De timer gaf automatisch al aan 2.15 uur om te bakken, helaas is het brood totaal niet gaar geworden en alles was ook niet goed gemengd aan de onderkant. Nu vind ik overal verschillende manieren qua volgorde van ingredienten en tijden, ik heb nou geen idee meer welke ik moet volgen om een lekker brood te krijgen. Heeft er iemand tips???? Gr Diana

  • Hoi Diana, bij mij zit mijn eerste broodje in de Moulinex bbm… Tot 50 min (nog te gaan) leek hij mooi te rijzen, nu zijn we bij 35 min en is het brood helemaal ingezakt… Ben bang dat dit niet goed gaat komen!
   Heb je inmiddels betere ervaringen sinds eind juni (ander programma, andere ingredienten, andere volgorde)?? Dan hoor ik ze graag!
   Gr Maike

   • Hier helemaal onderaan hier, staat mijn ervaring met mijn laatste broodbakmachine, een ander merk, maar hetzefde resultaat.
    Nu heb ik al jaren een simpele site met allerlei glutenvrije recepten en daar staat mijn brood-bak ervaring ook op.
    Lees eens en kijk bij recepten voor brood, in de linker colum. Ik geloof niet dat het veel uitmaakt welke mix je gebruikt, er zijn veel goede mixen, maar de manier van bakken maakt misschien het verschil, probeer eens. Succes
    http://www.vegetarisch-glutenvrij.nl/glutenvrije-recepten.

 33. Hoi hoi! Ons zoontje heeft ook coeliaci. Net een broodbakmachine gekocht bij de blokker voor 49.95 van t merk Tomado. Zit ook een glutenvrij programma op. En meteen het eerste brood is goed gelukt met char bruinbroodmix! Leuk!! Wat ik hier al wel gelezen had, is dat het handig is om eerst de ingrediënten al met een spatel wat te mengen voordat je de machine aanzet. En super goed gelukt! Nu nog de test afwachten met zoonlief!

  Groetjes Simone.

 34. Bij mij doen twee bakmixen het maar goed in de BBM, nl Glutafin bruinbrood en Rimboe broodmix van Le Poole. Het brood van Glutafin vind ik te zoet. De rimboe broodmix heb ik net ontdekt (te koop bij de C1000) en ik ben er helemaal gelukkig mee. Bakken op programma French en verder heeeel simpel de verpakking volgen. Ik heb het bevroren mee genomen naar mijn werk en tussen de middag was het lekker vers met een knapperig korstje, wauw!! Morgen gelijk weer naar de c1000.

 35. ik heb vandaag voor het eerst zelf een glutenvrij brood gebakken in de panasonic. Ik heb het glutenvrij programma (12 gebruikt). De keuken rook heerlijk naar brood, maar het brood is totaal mislukt. Het is zacht, ligt van kleur en niet gaar.

  Ik heb het volgende recept gebruikt (stond op verpakking Shaer):
  500 gr broodmeel Schaer
  7 gr kant en klare Gist (zakje dr. Oetker)
  500 ml water
  1 eetlepel olie
  1 theelepel zout

  Verder heb ik zelf toegevoegd:
  1 eetlepel Fiber husk
  1 ei

  Wat heb ik fout gedaan?

  • Beste Krista,

   ik vermoed dat je brood te vochtig is. Als je namelijk een ei toevoegt, moet je een beetje water minder indoen. Met Fiber husk heb ik ook al gemerkt, moet je brood precies een beetje langer bakken.
   Ben zelf nog volop aan het experimenteren met de panasonic (pas nieuw), maar heb steeds een Funai gehad. Spijtig genoeg hadden ze voor dat model geen vervangstukken meer. Het was ook al meer dan 10 jaar oud.

 36. Erg fijne blog layout! Hoe vaak post je per maand?
  Bij jou lijkt het bloggen heel simpel. Het geheel van je website
  ziet er goed uit en ook je tekst in interessant!

 37. Ik heb de zelfde broodbakmachine en ik maak ook vaak glutenvrijbrood het is de eerste dag super lekker! Alleen de andere dagen is het droog en niet zo lekker meer….hebben jullie dat ook?

 38. Ik gebruikte de BM08 van Inventum, 20 jaar lang elke week 1 goed brood. Ik probeerde wel 5 mixen tot ik wist wat ik het lekkerste vond. Altijd 250 gr. Zizo Hollandsch boerenbruin en de andere 250 gr boodmix van div. merken. 1/2 ei, lauw water. Noten en zaden voeg ik altijd gelijk toe en 10 gr. droge gist 2 eetlepels gesmolten boter wat zout, en suiker toe, net als 20 gr. glutenvervanger, het lukte altijd.

  Ik help het mengen een beertje met een spatel, want dat is bij allebei de machines wel nodig. Helaas begaf een klein ringetje het waar de kneedhaak mee op z’n plaats bleef zitten.

  Dus…weer een Inventum gekocht, geschikt voor glutenvrij brood en een wat groter blik. De BM 90. Waardeloos!!! intussen 8 broden van 900 gram gebakken en het hoogst gerezen brood was 12 cm. Wel gaar en een knapperige korst maar 1 boterham weegt tussen 55-65 gram!! Beton dus! Ik deed meer of minder; zout, water, gist, suiker, niets helpt!!! ik ga weer maar in de oven bakken. Weg E 80,–

 39. Zijn er ook ervaringen met glutenvrij brood bakken zonder gist, kippenei en zuivelproducten? Of is de enige oplossing om ‘brood’ dan maar uit het eetpatroon te schrappen? :((

 40. Zonder zuivel, en ei enz. kan goed. Er is ook glutenvrije gist zover ik weet, want gist lijkt me nodig om geen blok beton te krijgen. Zoek eens op Internet, succes hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: