Vers brood uit de broodbakmachine

Twee uur duurt het glutenvrije bakprogramma op de Panasonic SD-255. Voor mijn eerste brood heb ik gebruik gemaakt van een pak bruin broodmix van Bioculinair. Eerst het gist in de broodbakmachine, dan de broodmix erop en als laatste de warme melk erop. Programma instellen op “glutenfree” en twee uur wachten. Eerst hoor je de machine de boel doorelkaar mixen. Na ongeveer een uur komt de heerlijke geur van vers brood langzaam tevoorschijn. Mmmm…ik miste wel het kijkvenster, zoals een oven heeft. Maar goed, dan blijft het resultaat een verrassing. Na twee uur ging het alarmbelletje en mocht het brood eruit. Het brood liet heel mooi los en zag er prachtig uit. Gelijk het eerste plakje eraf gesneden, maar voor het beste snijresultaat moet je het toch echt iets laten afkoelen. Het smaakt echt heerlijk en is super makkelijk te maken in de broodbakmachine, dus dat wordt nog vaak herhaald.

Bakmix Bruin

Advertentie

17 Reacties

  1. […] april 27, 2008 in Informatie, Persoonlijk, ProductenTags: coeliakie, glutenvrij, glutenvrij brood, glutenvrije markt, Producten Zaterdag 19 april werd er in Ede een glutenvrije markt gehouden. De Nederlandse Coeliakie Vereninging hield die dag haar jaarvergadering en had een heel programma daarom heen samengesteld. Op de glutenvrije markt was het productaanbod weer overweldigend. Veel brood, maar ook glutenvrije worst en glutenvrij softijs. Ik heb heerlijk brood gekocht en een aantal soorten meel. Dus binnenkort vertel ik meer over mijn eigen broodbakervaringen. […]

  2. Wij hebben sinds 2 dagen ook een Panasonic SD255 aangeschaft. De eerste keren glutenvrij bakken mislukte. Het brood (400 g) zat alleen aan de rechterkant van het bakblik en de binnenkant was te zacht.
    Bij Panasonic het advies gekregen om het eens te proberen met andere instellingen:
    basic raisin
    m
    l
    4:00 uur
    Dit gaf een beter resultaat. Maar de instelling glutenvrij is er toch niet voor niks.
    Kun je zeggen welke mix je gebruikt en welke overige instellingen.

    Groetjes,

    Paul

    • Hi Paul,

      Ik ben ook nog druk aan het experimenteren met alle broodmixen. De broodmixen die bij mij (meestal) een goed resultaat geven zijn:

      – Pure & Free van Consenza
      – Broodmix van Bioculinair

      Ik heb ook een aantal keer gehad dat het deeg niet goed gemengd was. Dus wat ik nu doe voordat ik de machine aanzet is het deeg met een spatel even doormengen. Ik bak het gewoon op het glutenvrije programma, crust dark, maar ga de volgende keer het programma dat jij hier aangeeft eens proberen.

      Morgen ga ik Hollandsch Boerenbruin van Allergy Friendly proberen. Volgende week staat mijn ervaring op de site.

      Groetjes,

      Nicole

  3. Hallo Niccky,
    Leuke site! Weet jij of het ook mogelijk is om glutenvrij zuurdesembrood te maken, of heb je er intussen misschien zelfs al ervaring mee?
    Groet, Marianne

  4. Hoi Niccky,
    Vorige week heb ik mijn eerste broodbakmachine gekocht (Panasonic). Hoeveel water gebruik jij bij Bioculinair en Consenza meel? Wat doe jij als eerste in de machine, het meel of het water?

    • Hi Greta,
      Ik volg de hoeveelheden die op het bak staan. Dan doe ik eerst het meel erin, dan gist en vervolgens water/melk. Het enige dat ik extra doe is het geheel even doorroeren voordat ik de machine aanzet. En ik gebruik het haakje met tandjes.
      Veel succes.
      Groetjes,
      Nicole

      • hallo,

        leuke blog!

        ik heb altijd al dit recept gebruikt:

        430 ml water
        1 el olijfolie
        500 gr nogluten meel (waarvan 200 met vezels)
        1 tl droge gist

        Dit heeft altijd goed gewerkt. Nu ben ik echter wel op zoek naar andere recepten om toch eens afwisseling te hebben 🙂

        ik had enkele vragen over dit recept. Heb je geen olie nodig? En voor 1 brood gebruik je 1 volledig pakje gist? en wat met de volgorde van de ingrediënten? Bij je eerste berichtje deed je eerst de gist erin en dan pas de mix en water/melk? Heb je ontdekt welke volgorde beter gaat?

        groetjes!

        veerle

        ps iemand ervaring met teff of brot-mix van Schar in bbm?

  5. Hoi Niccky , bedankt voor de tips.
    Eigenlijk zou Bioculinair zelf met tips moeten komen .
    Maar ja dat jij het doet is ook perfect .
    Ik ga straks aan de gang .
    Eeens kijken of het lekker wordt ..
    Groetjes Henk

  6. Hallo allemaal,
    ik bak mijn brood nog altijd in de oven.
    (Geen broodmachine)

  7. Hoy allemaal,
    ik ben nog steeds op zoek naar gluten en lactose/melkeiwit
    vrije recepten.
    Ik wil graag met kerst ook wat lekkers op tafel toveren.

    Groetjes.

  8. Hee Niccky,

    Ik hoop dat jij mij met het volgende kunt helpen:
    Ik bak al een jaar met Consenza Pure & Free meergranen in de Panasonic mbv het glutenvrij programma, dark crust.
    Ging altijd goed, totdat…. er nu standaard een groot gat in de bovenste helft van het brood zit! Heel irritant! Als ik een boterham snij, kan ik dus de bovenste helft weggooien omdat dat gedeelte uit een gat bestaat met een korst er omheen.
    Ik heb mijn ingredienten / verhoudingen niet veranderd, dus begrijp dit niet.

    Heb jij enig idee hoe dat kan? Ik gebruik 500 gr meel, 500 ml water, 1 zakje gist (7 gram) en een snufje zout.

    Hoop en wacht op jouw reactie.

    Groet, Daphne

    • Beste Daphne volgens mij is je verhouding meel water niet goed probeer eens 600gr meel en 350ml water in je brood zit veel te veel vocht Gr Jean

    • Hallo Daphne,

      ik gebruik altijd een eetlepel olijfolie en een eetlepel crème fraise en een afgestreken eetlepel vlozaad vezels. In plaats van water gebruik ik spa rood. Atlijd doe ik eerst de gist in het blik..dan het meel..zaden oid..olie, creme fraise en vlozaad vezels…en dan pas het water!!
      Heerlijk luchtig brood wat niet uit elkaar valt!!

      • Ik ga dat eens proberen met crème fraîche en spa rood. Je moet er maar opkomen ;-). Dankjewel voor het delen.

      • Hallo Inge,

        Welke hoeveelheden ingrediënten gebruik je verder zoals meel water en gist en zo? Dank alvast.td

  9. hoi hoi ik bak sinds vandaagglutvrij brood van consenza in normale
    broodmachine programma 3 uur maar de brood ziet er aan de onderkant mooi uit aan de bovenkant wit en de binnen kant veert erg en is net een spons de smaak is goed weet iemand raad of hoort het zo bij dit brood?

Laat een reactie achter op henk Reactie annuleren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: