Coeliakie op TV

Update: bij deze de directe link naar de uitzending. Er zijn twee onderdelen in het programma. Erg interessant, maar wel confronterend.

Bericht op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereninging:

“Intensive Care is een informatieve medische serie van de EO, waarin bijzondere ontwikkelingen op het gebied van academische topzorg worden belicht. Chris Mulder en Nicolette Wierdsma (VUMC) hebben meegewerkt aan de uitzending over coeliakie.

logo Ned 1 Intensive Care wordt uitgezonden op dinsdag 18 maart, om 19.25 uur op Nederland 1. Kijk op de EO website Intensive Care voor meer informatie.”

Ik volg die avond een glutenvrije bakles, maar zal het programma later bekijken op Uitzendinggemist.

Advertentie

2 Reacties

 1. Hi,
  Ik hoor tegenwoordig ook bij de groep. Ik ben benieuwd naar je directe symptomen. De lange termijn symptomen wijzen toch meer naar ondervoeding en vitamine tekorten? De korte (bij mij) zijn extreem. Waas voor mn ogen in 5-10min, duizelig, slap, instortgevoel, na een uur gaat de buik meer opspelen en krijg ik hoofdpijn, duizeligheid verdwijnt na een paar uur, maar oogwaas blijft lang hangen. Bloed mij mij negatief bevonden.
  Heb eigenlijk geen zin in darmtest, dan moet je namelijk weer een maand of meer gluten eten om effect te kunnen zien. Niet zo zin in, begrijp je? Wat denken jullie?
  Rutger

  • Hi Rutger,

   Sorry voor een wat late reactie. Jouw symptomen zijn erg herkenbaar, ik had ook altijd enorme darmkrampen. Sinds mijn darmwand zich weer heeft hersteld, heb ik nog maar weinig last van deze symptomen. Om eerlijk te zijn krijg ik ook zelden gluten binnen. De enkele keer dat het gebeurt uit zich dat in een opgezette buik, misselijkheid en diarree.

   Over je darmtest. Wat is een maand? Ik vond het ook moeilijk om gewoon gluten door te blijven eten, en weet dat ik in die maand echt niet kon genieten van mijn broodje of pizza. De reacties die ik kreeg als ik gluten binnenkreeg leken ook steeds heftiger te worden. Al werd het voor mij ook heel duidelijk in welke producten gluten zaten. Zo’n darmtest is niet fijn, maar het is ook niet het einde van de wereld. Het is natuurlijk ook fijn als je uiteindelijk de juiste diagnose gesteld krijgt. Straks eet je je leven lang glutenvrij, terwijl je geen coeliakie hebt. Wel altijd een roesje nemen. Ik heb inmiddels zoveel mensen gesproken en dat is toch wel de eenduidige conclusie.
   Veel succes en probeer te genieten van je ‘laatste’ broodjes, dropjes en pizza’s. Al zal je het later missen als kiespijn ;-).

   Nicole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: