De Vrouwe van Stavoren te Stavoren

Aangezien het te hard waait om het IJsselmeer op te gaan, besluiten wij een dagje in Stavoren te blijven liggen. Wij lopen langs de sluis naar de oude haven. Hier besluiten wij te gaan lunchen bij het restaurant De Vrouwe van Stavoren. Ik bestel een champignon-omelet en vermeld dat ik glutenvrij eet. De serveerster komt nog even terug om te vragen of ik wel melkproducten mag. Glutenintolerantie komt vaak in combinatie met lactose-allergie voor en daar was de kok blijkbaar van op de hoogte. Voor mij geldt dat dus niet. Op de dinerkaart zag ik overigens ook veel lekkere gerechten staan, die volgens mij prima glutenvrij te bereiden zijn. Met een kok die op de hoogte is van een glutenvrij dieet lijkt me dit ook geen probleem.

Wie ooit in Stavoren is geweest, kent vast het verhaal van het vrouwtje van Stavoren. Het is een sage die stamt uit de 16e eeuw en rond 1800 haar huidige vorm kreeg. Het vrouwtje van Stavoren was ‘volgens de sage een rijke koopmansweduwe die in haar overmoed een van haar kapiteins opdracht gaf het kostbaarste ter wereld mee te nemen. Na lang zoeken kwam de kapitein met hele mooie tarwe thuis, dit tot grote woede van de rijke weduwe. In haar gramschap liet ze alle tarwe in zee storten. Een oude man die dat gadesloeg voorspelde haar de bedelstaf na deze verkwisting, waarop ze haar gouden ring eveneens in zee gooide met de woorden: zomin deze ring uit zee terugkeert, zomin zal ik tot de bedelstaf vervallen. Korte tijd later vond haar dienstbode de ring in de ingewanden van een schelvis, waarna de weduwe het bericht ontving dat al haar schepen vergaan waren. En zo verviel zij tot de bedelstaf. (Bron: placemat Hotel Restaurant Serre “De Vrouwe van Stavoren”.’ Tja, als iemand met coeliakie sta ik natuurlijk helemaal achter de daad van het vrouwtje van Stavoren.

De champignon-omelet op het knusse terras van ‘De Vrouwe van Stavoren’ smaakte me goed en met een goedgevulde maag konden wij weer op ‘boot’ aan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: