Teff brood uit de broodbakmachine

Op de site www.glutenvrijmeel.nl staat veel informatie over Eragrain-Teff. Ook vond ik hier onderstaand recept voor Teff brood uit de broodbakmachine. Het brood kwam mooi uit de machine en is goed snijdbaar. Aan de kleur, beetje grijsbruin terwijl ik wit meel heb gebruikt en de smaak van het brood moet ik even wennen. Maar aangezien het zo gezond is, gaat mij dit vast wel lukken.

Eragrain-Teff

Benodigheden:

 • 250 ml lauwwarm water
 • 4 eieren (middel)
 • 450 gram Teff meel
 • 35 gram margarine
 • 15 gram verse of 5 gram droge gist

Bereidingswijze:

Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn. Doe de ingredienten in bovenstaande volgorde in de broodbakmachine. Stel de machine in op het glutenvrije programma en kies de kleur van de korst. Na twee uur kan je het brood uit de machine halen. Af laten koelen. Eventueel in plakjes invriezen. Het brood is niet ingevroren zo’n drie dagen houdbaar.

Advertentie

12 Reacties

 1. Beste Niccky,

  Als kersverse coeliakiegelukkige was ik blij verrast toen ik jouw weblog vond. Heerlijk, een nuchtere en frisse blog met leuke tips!
  Ik ben nog erg in de zoek- en wenfase, maar het valt allemaal niet tegen moet ik zeggen.
  Jij schrijft in dit stukje over het glutenvrije programma van de broodbakmachine. Dat programma heeft mijn machine ook, maar heet glutenfree/yeast. Dat duidt er volgens mij op dat hij dan geen gist verwacht. De eerste keer had ik wel gist gebruikt want dat hoorde bij het recept, maar toen is het brood over de rand gerezen en vervolgens ingestort… De broden die ik vervolgens met gist op het normale programma bakte waren redelijk van structuur, wit beter dan bruin. Maar ergens heb ik het gevoel dat het beter kan. Ik bombardeer je nu dus even tot broodbakmachinedeskundige, maar heb jij een idee hoe dit nou zit?

  groetjes, Marloes

 2. Hi Marloes,

  Voor mij is jouw verhaal zo herkenbaar, de ene keer rijst het brood de ‘bak’ uit, dan weer stort het in en dan weer heb je een prachtig brood. Ook ik ben nog zoekende naar de beste combinatie meel en programma. Ik heb zelfs gemerkt dat hele kleine dingen van invloed zijn op het resultaat, zo had ik een keer magere melk in plaats van halfvolle melk gebruikt en werd het dus een heel ander brood. Dus een echte broodbakmachinedeskundige ben ik nog niet, maar oefening baart kunst, dus laten we elkaar op de hoogte houden. Het lekkerste brood tot nu toe heb ik gebakken met Bioculinair, zie hier.
  Ik hoop van je te horen.

  Groetjes,
  Nicole

 3. Hai Nicole,

  Dank voor je reactie! Ik ga gewoon verder met experimenteren, ik ben er al achter dat ‘in de keuken’ en ‘zelf maken’ de belangrijkste nieuwe termen zijn.
  Ik houd je zeker op de hoogte!

  groetjes, Marloes

 4. Is het ook mogelijk om dit recept ZONDER eieren te maken? Welke vervanging zou je hier dan voor gebruiken?

  • Hi Frank,
   Ik heb geen ervaring om dit brood zonder eieren te maken. Ik vond wel op de website Lekker plantaardig een alternatief. “Voor het ei in de keuken zijn genoeg alternatieven. Voor het binden (zoals in omeletten of pannen-koeken) kan sojameel, kikkererwtenmeel of boekweitmeel gebruikt worden. Voor het rijzen in gebak en taart kan het ei vervangen worden door wijnsteenbakpoeder (in combinatie met azijn), gist of zuurdesem. De smaak is te benaderen door het gebruik van maïsmeel. Ook is er een zogenaamde ‘Egg-replacer’ te koop. Dit is een vervanging voor het ei in allerlei bakproducten. Al deze producten zijn te vinden in natuurvoedingswinkels.” Wellicht kan je hier iets mee?
   Groetjes,
   Nicole

 5. Hai Nicole,

  Gezien jij gebombardeerd bent tot broodbakmachinedeskundige heb ik een vraag: ik heb geen glutenvrij programma op mijn bakmachine! Is de tijd instellen op 2 uur dan simpelweg voldoende of gebeuren er in het glutenvrije programma nog hele andere dingen met het brood die je dan ook zou moeten instellen??

  Dankje! groeten frederique

  • Hallo Nicole, dat wil ik ook graag weten, want ik heb ook niet zon programma. Ik heb een Panasonic, waar je boven in zaden e.d. Later toe kunt voegen.
   Hartelijke groet, hieke

 6. hallo,

  ik bak al enkele jaren met teff en dat bevalt mij heel goed. Ik gebruik heet water uit de geiser.Teff heeft een wat zure smaak en daarom doe ik er 4 schepjes suiker in. De boter gesmolten. 4 eieren op kamer temperatuur. 8 gr. droge gist. Alles in de machine en even doorroeren met een pollepel. Gebruik een kort programma ong. 1.50 . Dan is het resultaat altijd goed.

  Joop

 7. Hoi,
  Ik ben jullie reacties aan het lezen omdat ik ander meel aan het zoeken ben omdat mijn zoon ook tarwezetmeelvrij moet gaan eten. Nu heb ik bakmix met Teff gebruikt (Hollands boerenbruin) van Zizo maar het is kleffer en lager dan ik gewend ben. Is dat normaal of heb ik wrs. iets verkeerds gedaan?

 8. Honing ipv suiker lijkt me gezonder en olijfolie ipv boter/margarine?

  • Hallo! Kennen jullie ‘si’doux’ van het merk Lima? Dit is stroop van gemoute rijst en het smaakt enigzins naar karamel. Het is een heel traag suiker en dus nog beter dan honing of ahornstroop. Het is heel handig voor op wafeltjes, crackers, brood, hetzoeten van (soja)yoghurt, ..; Ik gebruik het zelfs om mijn rode bietengerechtje te verfijnen of om de zure smaak van tomaten bij te stellen. Het is zeer gezond en je hoeft er geen ‘schuldgevoelens’ bij te hebben. Neem het gerust zoveel je nodig hebt. ideaal dus voor mensen met diabetes, bij anti-toxisch dieet, voor zuigelingen, enz. … Je vindt het in België in elke goede biozaak.

 9. Wat is een glutenvrij programma op een broodbakmachine?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: