Glutenvrije oergranen

Op de website van EkoPlaza kwam ik het artikel ‘Glutenvrije oergranen sluiten aan bij gezondheidstrend’ tegen. Onder oergranen worden uitheemse granen als Teff, Amaranth en Quinoa verstaan. Deze oergranen zijn glutenvrij en bevatten specifieke aminozuren en een hoger mineraalgehalte dan bijvoorbeeld rijst en maïs.

Het artikel van de EkoPlaza is gebaseerd op een rapport van de LEI van Wageningen UR, waarin de resultaten staan vermeld van een verkenning of er in Nederland perspectief is voor de teelt en verwerking van glutenvrije oergranen, als Teff, Amaranth en Quinoa en voor continuïteit op termijn voor samenwerkende ketenpartijen.

Op dit moment zijn deze oergranen nog heel duur, omdat ze weinig geteelt worden en het proces kostbaar is. Onderzoekers van het LEI van Wageningen UR raden aan om de granen meer onder de aandacht van de consument te brengen en de granen verder te onderzoeken. De granen zijn zeer geschikt voor mensen met coeliakie, maar ook mensen die bewust en gezond willen eten kunnen weldaad van deze granen ondervinden.

Voor meer informatie betreffende deze verkenning verwijs ik graag naar het rapport ‘Verkenning haalbaarheid glutenvrije keten; Focus op graansoorten amaranth, quinoa en teff’ van B. Janssens, I. van den Berg, M. van Leeuwen en N. Jukema.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: