Wel of geen kinderen

Om mij heen wordt het ene na het andere kind geboren, Veerle, Finn, Livia, Naomi, Steijn en Steyn. Ik ben dan ook begin dertig. Voordat ik de diagnose ‘coeliakie’ te horen kreeg, had ik nooit getwijfeld aan het krijgen van kinderen. Sinds ik weet dat ik coeliakie heb, houden vele vragen omtrent het krijgen van kinderen mij bezig. De belangrijkste vraag is natuurlijk: kan ik wel kinderen krijgen, of ben ik door de coeliakie onvruchtbaar geworden? Kan ik het een kind wel aan doen dat het straks misschien ook coeliakie heeft en dus zijn levenlang op moet passen dat het geen gluten binnenkrijgt? Zijn er voor mij verhoogde risico’s tijdens de zwangerschap? In de lezing tijdens de NVC jaarvergadering in april werd er aandacht geschonken aan zwangerschap en coeliakie. Hierin kwam naar voren dat de kans dat een kind ook coeliakie krijgt eigenlijk maar heel klein is. Daarnaast wordt het steeds makkelijker om een glutenvrij dieet te houden. Ik zie bij kinderen om mij heen dat ze allemaal wel een kindje in hun klas hebben die ook coeliakie heeft en dat ze hier goed rekening mee houden. Je leest veel over een verhoogde kans op miskramen bij mensen met coeliakie, al lopen de meningen uiteen. Rijst bij mij weer de vraag is deze kans alleen verhoogd bij mensen met ongediagnoticeerde, dus onbehandelde coeliakie of ook bij mensen die wel een glutenvrij dieet volgen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: