Groei kind aanwijzing aandoeningen

Van de week stond er een stuk op nu.nl dat door de groei van een kind goed in de gaten te houden, in een vroeg stadium aandoeningen als coeliakie kunnen worden ontdekt. Toch wil ik er zelf op wijzen dat je echt niet klein hoeft te zien als je coeliakie hebt. Ik met mijn 1.77 m ben hier het levende bewijs van. Wel kwam ik als jong meisje eens huilend van de schooldokter vandaan. Deze had mijn groeicurve uitgetekend en gezegd dat ik wel eens 1.90 m zou kunnen worden. Volgens mijn moeder zou dit wel loslopen en ze had gelijk. Of zou het dan toch iets met mijn coeliakie te maken hebben, dat ik die 1.90 m nooit heb bereikt.

Advertentie

2 Reacties

 1. Hoi Niccky
  Het klopt wel degelijk dat coeliakie en groei iets met elkaar te maken hebben. Toen onze dochter 4 was stond ze helemaal stil qua groei. Dat was o.a. ook een van de punten die ons opvielen. Inmiddels is ze bijna 9 en na 4 jaar dieet zit ze weer op haar “oude” groeicurve, met daarin rond haar 4 jaar een behoorlijke dip.
  Wil je meteen even laten weten dat je een mooie site hebt. Ik kijk er regelmatig op en heb bewondering voor de manier waarop jij dingen onderneemt, met name het uit eten. Gewoon spontaan. Ik hoop dat mijn dochter ook mee te kunnen geven , maar wij hebben tot nu toch al aardig wat nare ervaringen opgedaan.

  • Hi Mieke,
   Ik hoorde inderdaad van iemand anders ook dat hun kind echt een paar jaar had stil gestaan met groeien. Wonderlijk dat dat dan toch weer in orde komt na het volgen van een glutenvrij dieet.
   De aflopen weken was ik op vakantie in China. Helaas kon ik daar niet mijn website bijwerken, dus die verhalen komen deze week. Soms voelt het wel als risico nemen, maar toevallig heb ik in China bedacht dat het belangrijk is dat je je in het bereiden van eten verdiept als je coeliakie hebt. Doordat ik koken eigenlijk al van jongs af aan leuk vond, ik las liever een kookboek dan een gewoon boek, weet ik welke ingredienten er in verschillende gerechten gebruikt worden. Een gebonden soep zal ik bijvoorbeeld niet snel bestellen. Bij twijfel vraag ik het gewoon meerdere keren aan de bediening. Bij bestellen, maar ook nog een keer als ik het gerecht krijg opgediend. Hopelijk vindt jouw dochter koken en bakken ook leuk, want ook glutenvrij eten is een feestje ;-).
   Groetjes,
   Nicole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: