Glutenvrij in Bydgoszcz, Polen

Voor mijn werk reis ik tegenwoordig weer zo nu en dan naar Polen. Ruim tien jaar geleden ben ik tijdens mijn stage voor het AMFI naar Bydgoszcz afgereisd. Bydgoszcz is een klein stadje in het Westen van Polen, nabij de Duitse grens. Tien jaar geleden was het een grauwe stad met een paar winkels. Vandaar dat ik mij begin dit jaar goed had voorbereid en de nodige glutenvrije producten in mijn koffer gestopt. Ik keek mijn ogen uit. Er zijn grote shopping malls gebouwd, er zijn luxe winkels en supermarkten met een uitgebreid assortiment. Bovenal stond ik verbaasd van het grote assortiment aan glutenvrije producten dat er te krijgen is. Het staat keurig vermeld op de verpakking. ‘Bez glutenowe’ betekent ‘zonder gluten’. Ook heb ik prima glutenvrij kunnen eten in een restaurant met een Belgische kok. De naam van het restaurant houden jullie nog even van me tegoed. 

Bydgoszcz, Polen

Bydgoszcz, Polen

Advertentie

8 Reacties

 1. Hallo Niccky,

  Ben zo gelukkig dat ik jou artikel vond, glutenvrij in Bydgoszcz Polen, coeliakie is er dus gekend !
  Het zit zo: mijn man en ik zijn uitgenodigd bij vrienden in Polen in de streek : Malanow/Dziadowice – Turek – Zakopane, we kunnen bij hen logeren,Omwille van mijn coeliakie durf ik al 10 jaar niet meer reizen en nu ineens naar Polen !!! Heeft u tips voor me aub.?
  Thx Anita

 2. Beste Anita,

  Polen is echt prachtig, je zal je ogen uitkijken. Dus echt ontzettend leuk voor jullie dat jullie daar naar toe gaan. En ook in Polen vind je veel glutenvrije producten in de supermarkten, dus maak je niet te druk.

  Als je bij mensen thuis logeert is het uiteraard nog veel makkelijker om glutenvrij te kunnen eten. Je helpt gewoon met boodschappen doen en met koken in de keuken. Je kunt van te voren uitleggen wat coeliakie inhoudt en dat het heel belangrijk is dat je glutenvrij eet. Wat ik mij herinner van de Poolse keuken is dat ze eigenlijk maar heel weinig meel gebruiken.

  In het gebied waar jij naartoe gaat, kun je je redelijk goed redden met Duits en meer en meer mensen spreken een beetje Engels. Belangrijk is dat je onthoudt: bez = zonder, z = met. Chleb = brood. Met handen en voeten kom je een heel eind. In Nederland kan je producten kopen van Bezgluten, misschien dat je ze kent. Dit is volgens mij een Pools bedrijf. Op de verpakking staat de informatie ook in het Pools. Wellicht handig als je een zo’n verpakking meeneemt, kan je het laten lezen aan je vrienden en/of in restaurant. Als je je vrienden goed instrueert kunnen zij voor jou het woord voeren in restaurants en dergelijke. Ikzelf eet in het buitenland in restaurants weinig vlees en vis, aangezien ik vaak niet kan uitleggen dat dit niet gepaneerd mag zijn. Kies altijd voor gerechten met groenten, rijst en/of aardappelen.

  Verder zal ik wel een glutenvrij brood en crackers meenemen, zodat je altijd wat bij je hebt. Kaas is er natuurlijk altijd en groente en fruit ook.

  Ga er vooral van genieten en probeer je te ontspannen, anders slaan je darmen straks nog van de spanning op hol.

  Laat je mij nog weten hoe het is gegaan? Als je nog meer vragen hebt, hoor ik het wel.

  Cześć (betekent dag),

  Nicole

 3. Hallo Nicole,

  Zo enorm bedankt voor uw antwoord, ik was zo bang en tegelijk zo blij met hun uitnodiging, ik wist niet meer hoe ik het had. Jou antwoord stelt me zo gerust, dank.
  Idd. in mijn zoektocht – Google – vond ik glutenvrijemarkt.com in Nederland (ben Vlaamse) en Bezgluten, firma uit Warschau, gespecialiseerd in glutenvrij. Bij ons in België is weinig lekker én glutenvrij te koop, de meeste glutenvrije broodjes zijn gewoon niet eetbaar, en hàrd en taai, je kunt er iemand mee doodmeppen, maar ze zijn niet te vreten.
  Ik bestel gelijk in glutenvrijemarkt.nl een aantal zaken om effe te proeven en neem idd. zoals u zegt de verpakking mee.
  We hebben nog zoveel vragen rondom deze voor ons enorme uitdaging (we zijn 50 plussers, binnen 14 dagen gaat mijn man op pensioen), want we gingen nooit verder dan effe naar zee (65 km) of naar de Moezel. ’t Schijnt dat Polen bij de EU is, maar nog steeds de Zlotty gebruikt, dat we onderweg tolwegen zullen tegenkomen, we kennen d’r helemaal niks van.
  ’t Zal een heel zoekwerk via internet worden want bij ons in de streek ging nog niemand naar Polen, niemand heeft enige ervaring met dit land.
  Wou dat ik met u kon mailen, in alle geval, superbedankt voor uw antwoord.
  En ja, als we rond 20 juli vertrekken, we mogen zolang blijven als we wensen, maar we denken ergens een week daar te zijn (mijn ouders ziek, kunnen ze niet lang alleen laten) dan stuur ik u onze ervaringen en als dat kan ook foto’s.

  Tof dat ik mijn 3de woordje Pools leer
  bez = zonder
  cot = kat
  czesc = dag

  Dankbare groet,
  Anita

  • Hoi Anita,
   We zijn alweer een maandje verder. Heb je nog leuke dingen gevonden voor je reis naar Polen. Je mag mij ook altijd direct mailen: mij@lekkerglutenvrij.nl.
   Groetjes,
   Nicole

   • Hoi Nicci,

    Hoewel het tot deze week er naar uit zag dat onze reis naar Polen moeizaam tot stand kwam, krijgen we plots zeer goede info van uit allerlei bronnen.

    Ik speel jou belangrijke info (ruwe versie van verzonden en ontvangen mails in Engels, Duits, beetje Pools,) door via mij@lekkerglutenvrij.nl. .
    Voor u vooral interessant vermits jij ook regelmatig naar Polen reist dit kan je zeker helpen.
    Hou deze nog effe privé, zet het nog niet op jou blog, had nog de kans niet om te filteren vermits er ook persoonlijke gegevens in staan.
    Vanaf ’t moment (asap) dat ik effe tijd heb zet ik hier een compilatie van alle info neer op jou site voor jou bezoekers.
    Deze info is heel interessant voor alle coeliakers die naar Polen reizen en doorheen Duitsland reizen.
    Ondertussen ook een héérlijk Pools recept geleerd : Pierogi … lijkt op ravioli zelf maken (maak altijd alle GV pasta vers) en de vulling is verrassend lekker.
    Getest en goedgekeurd, echt smakelijk.
    Stuur je dit strakjes ook door op jou site.

    Volgens bericht van Karin is tolweg te betalen met creditcard. Kan je dan niet cash betalen?

    We horen tegenstrijdige berichten over geld wisselen: de ene zegt ‘best wisselen net over de grens aan ‘Kantor’ de andere zegt aankopen in thuisland.
    Wat denk jij?

    hartelijke groet, straks meer nieuws,
    Anita

 4. Hoi Niccky,

  Schrok er effe zelf van, al weer een maandje verder…
  Ondertussen de ‘Wat en Hoe taalgids Pools’, ‘Wat en hoe Krakau en een fantastisch boekje ‘Polen’ van Jan Willem Hamel aangeschaft.
  Hebben er al heel veel uit geleerd, Poolse taal klinkt als muziek, maar is zo moeilijk uit te spreken.
  Help, je zegt niet wat je leest!!!
  Kan iemand me oook maar iets diets maken ivm uitspraak???

  Ondertussen veel gelezen over de geschiedenis van Polen.
  Ferm geschokt door wat het Poolse volk heeft meegemaakt, , zoveel doden, zoveel pijn, en zoveel kracht.
  Vreemd genoeg valt me nu pas op hoe weinig de Poolse geschiedenis in onze contreien bekend is en wat die mensen voor onze geschiedenis betekenden.
  Dichtbij ons, in Roeselare, is er het ‘Polenplein’, waar ik als leerlinge elke dag voorbij kwam … ik zag het verband niet als kind, ik wist niet eens dat de zonen van Poolse mensen hier kwamen mee-strijden om ons te bevrijden. Je zou zeggen ‘shame on me’ !!!

  Was net aan het lezen over Katyn (moet een accentje op de n, maar kan dit zo niet intikken) toen we op 10 april hoorden van de tragedie in Polen.
  Opnieuw zoveel verdriet voor het Poolse volk, hoop dat het land zich ten goede hersteld.

  Ondertussen onze blijken van medevoelen betoond met de gastfamilie en de hele Poolse Natie.

  ’t Voelt zo onwezenlijk, Polen zo ver weg en toch zo diep in ons hart. Warmet over grenzen heen.

  Voordien al enkele dingen bijgeleerd:
  Turek, Dziadovice, Malanow liggen niet zo ver van Bydgoszcz; blijkt volgens de kaart in Groot-Polen te liggen. Zoeken ergens een plaatsje om te overnachten, liefst glutenvrij tussen Berlijn en Poznan.
  Hebben totnogtoe niets gevonden, komt misschien nog wel, (wil graag ‘gut gesund ankommen’).
  Zakopane en Oswiecim vind ik in Klein Polen.
  Onderweg naar Turek komt Poznan naar voor als een heel belangrijke en historisch prachtige stad.

  Glutenvrij blijkt te verkrijgen in Bydgoszcz bij Almamarket, Stokrotka en Organicmarket, zou dit kloppen?

  Weeral een vraagje,
  vermits we zomaar bij deze familie uitgenodigd worden, zouden we graag enkele geschenken meenemen:
  ons dorp is een bedevaartsoord (met basiliek Onze Lieve Vrouwe van Dadizele) waar honderden Poolse mensen op bedevaart kwamen;
  van onze Pastoor krijgen we een authentiek Mariabeeld mee, omdat de Poolse mensen zoveel voor ons land betekenden; van mijn overleden oma neem ik handgemaakt kantwerk mee, hoop dat de vrouwen er zich goed bij voelen, voor de kindjes( 7 en 9 jaar oud) dacht ik aan + armbandjes met bedeltjes van onze basiliek en ook iets leuks om te spelen (wat ???) en verder dacht ik aan wat streekproducten (advokaat, jenevertje/mandje bieren van eigen bodem, belgische pralines, koekjes van eigen bakkers … eventueel scheutjes van Belgische plantjes?

  Wat denk jij Nicci,
  zou dit passend zijn?

  Och God,
  Naar Polen gaan,
  het lijkt zo ver weg, en het trekt ons aan om er naartoe te gaan,
  en zeggen dat we in de laatste jaren,
  50 km (effe naar zee) als heel ver ervaarden

  Heel lieve groet uit West-Vlaanderen (België)
  Van onder de Kerketoren,
  Anita

 5. Ben momenteel in polen. Ook glutenvrij, ben nog niet in de winkels geweest, maar laat van me horen!
  Mac donalds langs de weg heeft glutenvrije frietjes.
  Tolweg te betalen met de credit card.

  • Dag Karin,

   Goede glutenvrije reis gehad ?
   Kijk er naar uit om jou relaas te lezen.
   Wij vertrekken in augustus, alle extra info is welkom.
   groetjes,
   Anita

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: