Vakantietip van Luigi: Zuid-Italië

Italië: het land van de pizza’s en de pasta’s. Mijn eerste reactie: een land vol met gluten. Luigi, een van mijn lezers vertelde mij dat er in het Zuiden van Italië veel mensen met coeliakie wonen en je daar dus heel goed uit de voeten kan.

Als een tip van mijn kant: jij kan een keer naar Italie reizen, er zijn gebieden bijvoorbeeld in het Zuiden waar veel mensen coeliakie hebben (het is inderdaad een genetische probleem, daar zie je het): daar is het mogelijk een heleboel meer lekkere producten 100% glutenvrij (zoals de hele serie Schaer producten, die zijn veel meer dan die die je in nederland vind): daar kan je soms restauranten vinden die gespecialiseerd zijn en zelfs glutenvrij pasta en brood hebben, of verse glutenvrij taarten en coekies en zo verder. ook zijn in italie glutenvrij producten door de apotheken verkocht: dat zorgt dat je zelfs midden van de nacht of in kleine steden vaak de bekende glutenvrij verpakte producten kan vinden (want alle apothekers hebben dezelfde distributeurs).

Nu is het zo dat ik mijn vakanties voor dit jaar al geboekt heb, maar Zuid-Italië staat hoog op mijn lijstje voor de toekomst. Luigi, grazie per la punta! (of zoiets ;-))

Advertentie

3 Reacties

 1. Hallo!
  Via google kom ik op jouw blog. Interessant om te lezen hoe jij het glutenvrije leven beleefd. Deze site blijf ik zeker in de gaten houden!
  Groet, Mirjam

 2. Hallo Niccky,

  van mijn kant nog een tip: Zweden! Je hebt daar in de AH XL (die heet daar ICA Maxi) schappen van 2 bij 6 meter (!) vol met glutenvrije produkten, die daar ook nog eens tot 4 keer zo goedkoop zijn als in Nederland. De ICA Maxi in Malmö, Göteborg en Kungälv waren in ieder geval een walhalla voor coeliaken 🙂

  Op de terugweg naar Nederland heb ik voor 90 euro aan glutenvrije produkten meegenomen, dat waren twee volle boodschappentassen (in NL heb je daar met een beetje geluk één tas vol mee).

  De link bij ‘website’ hierboven is een link naar een foto van een schap met alles glutenvrij en goedkoop in de ICA Maxi.

 3. Prego! (=aub) per la “dritta” 😉

  Klein aanvulling voor iedereen: mijn advies geldt voor hele Italie!:

  1.
  Hier is een landelijke lijst van restauranten die glutenvrij producten aanbieden, per regio (links column) gesorteerd:
  http://www.celiachia.it/afcristoratori/en-ristoratori.asp

  Er staat ook een lijst “gelaterie” voor lekkere ijs op straat! 😛
  Veel andere ijs winkels hebben hoornetjes en goed glutenvrij ijs. Het vragen loont.

  2.
  Rij je de hele land met de Auto door op de snelweg, bij “Ciao” restauranten bij tankstations (en in het Centrum van Rome, bij de Duomo in Milan, enz) vind je vaak kant-en-klare glutenvrij maltijden speciaal op aanvraag apart verwarmd. Lekker glutenvrij pasta op reis!

  3.
  Verhuurt men een huisje en wilt ie zelf koken, via het volgende link is het “Prontuario” toegangelijk (denk aan een versie van de nederlandse Livaad maar waar de controles superstreng door de Italianse coeliakie vereiniging zijn gemaakt):
  http://www.celiachia.it/pages/

  4.
  Vele luchtavens, onder anderen Milano Malpensa, Roma Fiumicino, Firenze hebben al vaak een klein assortiment snaks (bij Schaer en anderen) bij enkele Bars.
  Er bestaan bij luchthavens ook vaak “Ciao” restauranten (zie punt 2). Nooit meer uren in de luchthaven met honger wachten!

  Success en fijne vakantie! 🙂

  PS: zijn er (reis-) vragen over dit onderwerp kun je dan mijn email aan wie de vragen stelt geven (maar niet in het openbaar op het blog anders word ik doodgespamd)
  PPS: misschien wordt de aangeboden website wel vernieuwd. Ga dan naar de homepage http://www.celiachia.it als je het een beetje door in het Italiaans geschreven pagina’s kan redden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: