Niet meer alleen…

Na lang te hebben aangesukkeld met pijn in haar buik en veel diarree, heeft mijn zus zich dan toch maar laten testen op “gluten”. De uitslag kon echt niet missen…

De huisarts weet voor 99% zeker dat mijn zus ook coeliakie heeft. Het komt in de familie voor (lees: dat ben ik) en haar bloedwaardes zijn zo extreem slecht, dat daar eigenlijk geen twijfel over mogelijk is. Volgende week vrijdag heeft zij haar biopsie.

Tja, voor mijn zus natuurlijk wel even een domper. Je zusje heeft dan wel coeliakie, maar horen dat je het zelf hebt is toch wat anders.

Hoi Zussie,
Ja, je hebt gelijk… ook ik heb coeliakie. Het heeft even geduurd voor ik hier aan wilde, met drie kids – het leek me zo onhandig, maar de symptomen werden steeds erger. De uitslag nu 2 weken geleden gehoord en een heerlijk taartje (uiteraard meteen glutenvrij) met jou gegeten. Het rare is dat sinds ik weet dat jij hier mee te maken hebt, ik van alles heb gelezen, rekening hield met jou en zorgde dat er geen gluten in jouw eten zaten, maar nu pas merk ik dat ik het echt lees en echt de consequenties tot mij door dringen.
Het is voor mij wel zeer prettig dat ik een zusje heb dat me al is voor gegaan en al zoveel heeft onderzocht… ik merk ook dat er vele mogelijkheden zijn lekker te eten. Alleen dat glutenvrije diepvriesbroodje … dat hoeft niet meer van mij, geef mij maar die vers gebakken broodjes van afgelopen zondag.
Liefs je zus.

Voor mij daarentegen is het feest. Ik ben gelijk met glutenvrij gebak naar haar toegesneld. Ik ben eindelijk niet meer de enige waar rekening mee gehouden moet worden en we kunnen nu gezellig samen op zoek naar lekkere glutenvrije producten en recepten.

Mijn nichtje (5 jaar) vertelt aan wie het ook maar wil horen dat haar moeder “geen gluten” mag, “net als tante Nicole”. Zij heeft twee kinderen in haar klas die ook coeliakie hebben en ook het broertje van een heeft coeliakie. Het is zo mooi om te zien, dat mijn nichtje precies weet wat ik wel en niet mag. Ze komt ook met producten aan en vraagt dan “mag jij wel deze?” Het maakt mij in elk geval een stuk minder angstig, mocht mijn kindje ooit coeliakie krijgen, dan redt die zich ook wel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: