Controle: endoscopie zonder roesje

Mijn arts raadde destijds aan om elke vijf jaar een darmonderzoek te laten doen ter controle en aangezien het inmiddels alweer ruim vijf jaar geleden is dat bij mij coeliakie geconstateerd werd, heb ik een endoscopie aangevraagd. In deze jaren ben ik verhuisd van Amsterdam naar ’t Gooi en zo ook van het OLVG naar het Tergooiziekenhuis in Blaricum. In dit ziekenhuis voeren ze de endoscopie bijna nooit uit onder een roesje. Toen ik een roesje aanvroeg, werd mij meegedeeld dat dit eigenlijk echt niet noodzakelijk is. Bij mij sloeg de twijfel toe. Zoek op internet naar endoscopie zonder roesje en je krijgt alleen horrorverhalen te lezen. Vraag aan iemand met coeliakie hoe het is om het zonder roesje te doen en ze zeggen vreselijk. Ook weet ik van mijn oma, die had slokdarmkanker, dat zij het een heel naar onderzoek vond. Maar aan de naald die ingebracht moet worden voor het roesje, heb ik weer niet zulke fijne herinneringen. Na even tobben heb ik besloten om het dan maar een keer zonder roesje te proberen. Wel heb ik de afspraak de eerste keer verplaatst, omdat ik keelpijn had (en natuurlijk toch een beetje nerveus was).

De arts die het onderzoek uitvoerde was vriendelijk, de assistenten nog vriendelijker. Ze hebben mij erg op mijn gemak gesteld en goed geïnformeerd. De eerste 10 seconden zijn naar. Je gaat dan kokhalzen. Maar als je rustig probeert te ademen en goed luistert naar wat de arts en de assistenten zeggen, dan is het ook eigenlijk zo voorbij. Wel heb ik een keelverdoving gekregen, die spuiten ze in je keel. Hierdoor mag je het eerste half uur tot een uur niks eten of drinken. Als die is uitgewerkt, ben je weer helemaal de oude, terwijl ik met een roesje toch een hele dag een beetje versufd was.

Vanochtend heb ik de uitslag gekregen van het onderzoek. Ik heb Marsh 1, dus ben zeer tevreden. Verder meldde de arts al direct na het onderzoek dat alles er goed uitzag en er geen cystes of andere onregelmatigheden waren. Fijn om te weten dat het dus goed gaat. Over vijf jaar doe ik het weer zonder roesje. Nu kan ik mijzelf redelijk tot goed ontspannen, maar ben je een stresskip dan raad ik toch aan om een roesje aan te vragen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: