Krijg je coeliakie als je glutenvrij eet?

Op dit moment worden er boeken mee vol geschreven. Glutenvrij zou voor iedereen gezonder zijn. Mensen schrappen zelf gluten uit hun dieet en zeggen dat ze zich beter voelen. Ik vraag me zelf af of deze mensen als ze weer gluten gaan eten coeliakie, of een glutenallergie, zouden kunnen ontwikkelen.

Het voedingscentrum waarschuwt voor het schrappen van brood uit de dagelijkse voeding. Brood is ten slotte een goede leverancier van vitamine B1, B6, foliumzuur, voedingvezels en jodium. Het is in de dagelijkse praktijk maar voor weinig mensen haalbaar om deze voedingsstoffen uit andere producten te halen. Helaas hebben mensen met coeliakie geen keuze.

Wist je dat in de door het voedingscentrum voorgeschreven 6 sneetjes volkorenbrood ongeveer 14 gram vezel zit. Als je die 14 gram vezel wilt binnenkrijgen door andere producten moet je het volgende eten, bovenop de gewone aanbeveling groente, fruit, aardappelen, (zilvervlies)rijst:
  • 560 gram gekookte groenten
  • of 780 gram gekookte aardappelen
  • of 670 gram gekookte zilvervliesrijst
  • of 195 gram gekookte peulvruchten
  • of 7 borden havermoutpap

(Bron: voedingscentrum)

Ik zelf heb nooit veel glutenvolle producten gegeten. Ik at niet graag brood, als kind al niet. Waar mogelijk verving ik dit door het restje van de vorige avond op te warmen, zelfs als ontbijt. Pizza’s en pasta’s maakte mijn moeder niet. Ze kookte altijd vers, bergen met groente en aardappelen (vezels) gingen er bij ons naar binnen. Ze gebruikte altijd JoZo zout met jodium. In die tijd voelde ik mij goed en energiek, maar ik vond het wel een beetje saai. Dus hoe ouder ik werd, hoe meer ik ging variëren. Variatie is toch goed, zegt men. Op een gegeven moment at ik nog maar drie glutenvolle boterhammen per dag en een ontbijt met melk en tarwepops, dus relatief weinig gluten. Bij mij werd coeliakie geconstateerd op het moment dat ik een nieuwe levenspartner kreeg die erg van grof volkorenbrood, pizza en pasta hield en ik daarin mee ging. Eerst dacht ik nog dat het de vezels waren, maar het biopt wees anders uit.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: