#wijbloggenglutenvrij: de medische kant van coeliakie

Vandaag, 15 februari, is de geboortedag van Willem Karel Dicke. Goed om te weten, maar wat moet ik daarmee? Willem Karel Dicke is een Nederlandse kinderarts die als eerste het glutenvrije dieet ontwikkelde, waarmee de behandelwijze voor kinderen met coeliakie veranderde. Hij was een pionier in zijn vakgebied.

Coeliakie is in de medische wereld helaas toch nog niet echt bekend. Velen hebben wel de klok horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt. Wel bij specialisten, maar daar kom je meestal pas nadat je eerst bij jouw eigen huisarts bent geweest. Vandaar dat je vaak verhalen hoort van een ellenlange zoektocht naar de oorzaak van de klachten, alvorens men de diagnose coeliakie krijgt.

Ik kreeg de diagnose coeliakie in 2007, ik was toen 32 jaar. Terug redenerend heb ik al vage klachten sinds mijn dertiende (en wellicht zelfs nog wel eerder als je naar mijn lichaamsbouw kijkt als kleuter. Bolle buik, dunne armen en benen). Mijn huisarts tijdens mijn kinderjaren heeft ooit wel een keer de opmerking gemaakt dat mijn bloedarmoede, dat was de voornaamste klacht rond mijn dertiende, ook zou kunnen ontstaan door een probleem in mijn darmen. Maar ik was daar niet echt alert op en mijn huisarts pakte niet door. Toen ik ging studeren, nam ik een huisarts in Amsterdam. Ik kwam er bijna nooit, alleen van tijd tot tijd mijn HB te laten meten. Op een dag las ik op internet dat een laag HB-gehalte ook te maken kan hebben met een laag foliumzuur gehalte en ja hoor, dit bleek ik te hebben. In korte tijd viel ik 10 kilo af. Mijn huisarts maakte zich zorgen en verwees mij naar een MDL-arts in het OLVG. Ik kreeg een arts in opleiding en helaas ben ik haar naam vergeten, maar zij specialiseerde zich in coeliakie of had net een college daarover gehad en mijn diagnose was erg snel gesteld. Zij ging een half jaar in Afrika werken en in de tussentijd verhuisde ik naar ’t Gooi. In Tergooi ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe MDL-arts.

Mijn zus loopt in het OLVG. Wij zien dat de aanpak van de specialisten overal verschillen. Het is goed om je zelf te verdiepen in coeliakie, zodat je gerichte vragen kunt stellen en er zelf bovenop kan zitten wat wanneer getest wordt. Harmke Schippers schreef eind vorig jaar een mooie blog op haar website Miss Glutenvrij over de jaarlijkse controle. Hierbij de link.

Voor een overzicht van de andere bloggers van #wijbloggenglutenvrij verwijs ik deze keer naar de website van Mirjam, Ik ben glutenvrij.

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: